Reklama

Vendet europiane që janë më të hapura për punë në distancë ose hibride

Holanda është vendi i Bashkimit Europian me përqindjen më të lartë të punëtorëve që punojnë në distancë, sipas një studimi të ri. Pandemia e COVID-19 pa një ndryshim rrënjësor në numrin e njerëzve që punojnë nga distanca, me bllokime dhe kufizime që detyrojnë kompanitë të miratojnë politika fleksibël të punës.

Remote, një kompani globale e zgjidhjeve të burimeve njerëzore, tani ka hartuar rritjen e punës në distancë në të gjithë Bashkimin Europian nga fillimi i pandemisë në 2020 deri në fund të 2022.

Hulumtimi tregoi se mesatarisht në të gjithë BE-në, 30 % e punëtorëve punonin rregullisht nga shtëpia vitin e kaluar (qoftë plotësisht nga distanca ose në një model hibrid), krahasuar me pak më shumë se 15 % në Mbretërinë e Bashkuar.

Duke përdorur të dhëna nga Eurostat dhe Statista, Remote zbuloi gjithashtu se 65 % e popullsisë së punës në Holandë punonte të paktën pjesërisht nga distanca në vitin 2022. Holanda është shumë përpara, me Luksemburgun që vjen në vendin e dytë me 54.4 % dhe Suedia e treta me 51.8 %.

Të dhënat e përdorura u mblodhën në gusht 2022. Remote bëri gjithashtu parashikime për përqindjen e punëtorëve në distancë për pesë vendet kryesore të BE-së për vitin 2023.

Kompania parashikon se gati 10 % më shumë punëtorë do të punojnë në distancë këtë vit në Holandë – duke e çuar totalin në 73.5 %, ndërsa pjesa e Luksemburgut e punëtorëve në distancë ose hibride do të rritet në 60.6 % dhe Suedisë në 56.4 %. Irlanda parashikohet të shohë një rritje të madhe në 61.6 %, siç është Belgjika, në 56.1 %.

Punëtorë remote në vitin

2020                         2022

Sipas të dhënave, përqindja e punëtorëve në distancë në Holandë është katër herë më e lartë se në MB ose në Shtetet e Bashkuara. Verën e kaluar, parlamenti holandez miratoi legjislacionin për të vendosur punën nga shtëpia si një e drejtë ligjore, duke e bërë Holandën një nga vendet e para që jep fleksibilitet të punës në distancë me ligj.

Me legjislacionin e ri, punëdhënësit duhet të shqyrtojnë kërkesat për punë në distancë dhe të japin një arsye për refuzimin e saj. Raporti i Remote thekson se Holanda kishte tashmë një numër relativisht të lartë të punëtorëve në distancë para pandemisë, me 28 % që punonin në distancë, që në atë kohë ishte një nga normat më të larta në BE.

Ju rekomandojmë