Reklamaspot_img

Irlanda gjobit Instagramin me 405 milionë euro për mbrojtjen e të dhënave të fëmijëve – Dënimi është i dyti më i madh sipas rregullave të BE-së

Rregullatori i privatësisë së të dhënave në Irlandë po dënon Instagramin me 405 milionë euro gjobë pasi një hetim zbuloi se platforma e mediave sociale keqpërdorte informacionin personal të adoleshentëve në kundërshtim me rregullat strikte të privatësisë së të dhënave të Bashkimit Evropian.

Instagram planifikon të apelojë kundër gjobës, tha një zëdhënës i kompanisë mëmë Meta Platforms Inc në një deklaratë të dërguar me email.

Hetimi, i cili filloi në vitin 2020, u fokusua në mënyrën se si Instagram shfaqi të dhënat personale të përdoruesve të moshës 13 deri në 17 vjeç, duke përfshirë adresat e emailit dhe numrat e telefonit. Mosha minimale për përdoruesit e Instagramit është 13.

Hetimi filloi pasi një studiues i të dhënave zbuloi se përdoruesit, përfshirë ata nën 18 vjeç, po kalonin në llogaritë e biznesit dhe kishin informacionet e tyre të kontaktit të shfaqura në profilet e tyre.

Përdoruesit me sa duket po e bënin këtë për të parë statistikat se sa pëlqime po merrnin postimet e tyre pasi Instagram filloi të hiqte funksionin nga llogaritë personale në disa vende për të ndihmuar në shëndetin mendor.

“Ne miratuam vendimin tonë përfundimtar të premten e kaluar dhe ai përmban një gjobë prej 405 milionë euro,” tha zëdhënësi i Komisionerit për Mbrojtjen e të Dhënave të Irlandës (DPC).

Dënimi është i dyti më i madhi i lëshuar sipas rregullave të përgjithshme të BE-së për mbrojtjen e të dhënave (GDPR) pasi rregullatorët e Luksemburgut gjobitën Amazon me 746 milionë euro vitin e kaluar.

Instagram tha se përditësoi cilësimet e tij më shumë se një vit më parë dhe që atëherë ka lëshuar veçori të reja për t’i mbajtur adoleshentët të sigurt dhe informacionin e tyre privat.

Kompania nuk pajtohet me mënyrën se si është llogaritur gjoba dhe po e shqyrton me kujdes vendimin, tha zëdhënësi.

Sipas rregullave të BE-së për privatësinë e të dhënave, mbikëqyrësi irlandez është rregullatori kryesor për Facebook, Apple, Google dhe gjigantë të tjerë të teknologjisë për shkak të vendndodhjes së selisë së tyre të BE-së në Irlandë.

Ajo ka hapur mbi një duzinë hetime në kompanitë Meta, duke përfshirë Facebook dhe WhatsApp.

Vitin e kaluar, WhatsApp u gjobit me një gjobë rekord prej 225 milionë eurosh për mospërputhje me rregullat e BE-së për të dhënat në vitin 2018.

Rregullatori irlandez përfundoi një projekt-vendim në hetimin e Instagramit në dhjetor dhe e ndau atë me rregullatorët e tjerë të Bashkimit Evropian nën sistemin “one stop shop” të bllokut për rregullimin e shumëkombëseve të mëdha./scantv.al/

Ju rekomandojmë