Reklama

Elon Musk lançon kompaninë e tij të re, xAI! – Çfarë përfaqëson ajo?

Elon Musk, CEO i Tesla dhe SpaceX, dhe pronar i Twitter, njoftoi debutimin e një kompanie të re të inteligjencës artificiale, xAI, me qëllimin për të “kuptuar natyrën e vërtetë të universit”. Sipas faqes së internetit të kompanisë, Musk dhe ekipi i tij do të ndajnë më shumë informacion në një bisedë të drejtpërdrejtë në Twitter Spaces të premten.

Anëtarët e ekipit pas xAI janë alumni të DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter dhe Tesla, dhe kanë punuar në projekte duke përfshirë DeepMind’s AlphaCode dhe OpenAI’s GPT-3.5 dhe GPT-4 chatbots. Musk duket se po pozicionon xAI për të konkurruar me kompani si OpenAI, Google dhe Anthropic, të cilat janë prapa chatbot-eve kryesore si ChatGPT, Bard dhe Claude.

Lajmet për startupin u raportuan më parë nga Financial Times në prill, së bashku me raportet se Musk kishte siguruar mijëra procesorë GPU nga Nvidia në mënyrë që të fuqizojë një model të madh gjuhësor të mundshëm. Në të njëjtin muaj, Musk ndau detaje të planeve të tij për një mjet të ri AI të quajtur “TruthGPT” gjatë një interviste të regjistruar në Fox News Channel, duke shtuar se ai kishte frikë se kompanitë ekzistuese të AI po u japin përparësi sistemeve që janë “politikisht korrekte”.

Një nga këshilltarët e startup-it të inteligjencës artificiale do të jetë Dan Hendrycks, drejtor ekzekutiv i Qendrës për Sigurinë e AI, një organizatë jofitimprurëse me qendër në San Francisko që botoi një letër në maj të nënshkruar nga drejtuesit e teknologjisë duke pretenduar se “zbutja e rrezikut të zhdukjes nga AI duhet të jetë një globale. prioritet krahas rreziqeve të tjera në shkallë shoqërore si pandemitë dhe lufta bërthamore.”

Letra u kundërshtua nga shumë akademikë dhe etikë të besimit se përqendrimi i tepërt në fuqinë në rritje të AI dhe kërcënimet e saj në të ardhmen e largon vëmendjen nga dëmet e jetës reale që disa algoritme u shkaktojnë komuniteteve të margjinalizuara tani, dhe jo në një të ardhme të paspecifikuar.

Sipas Greg Yang, bashkëthemelues i xAI, startup do të gërmojë në “matematikën e të mësuarit të thellë”, një aspekt i AI dhe “të zhvillojë “teorinë e gjithçkaje” për rrjetet e mëdha nervore” për ta çuar AI “në tjetër nivel.”

Musk thuhet se ka inkorporuar xAI në Nevada në mars. Më parë, ai kishte ndryshuar emrin e Twitter në “X Corp” në disa dosje financiare, por në faqen e internetit të xAI, kompania vëren ndarjen e saj nga X Corp., duke shtuar se do të “punojë ngushtë me X (Twitter), Tesla dhe kompani të tjera për të bërë përparim drejt misionit tonë./SCAN/

Ju rekomandojmë