Reklama

Google do të paguajë 700 milionë dollarë në SHBA për një aplikacion që është i instaluar në të gjithë telefonat

Google ka rënë dakord të paguajë 700 milionë dollarë dhe të lejojë më shumë konkurrencë në dyqanin e saj të aplikacioneve Play, sipas kushteve të një marrëveshjeje antitrust në SHBA të paraqitur në gjykatën federale të hënën.

Në ankesa të veçanta, Departamenti i Drejtësisë dhe dhjetëra shtete akuzuan Google në vitin 2020 për abuzuar me dominimin në kërkimin në internet duke dëmtuar konkurrencën e pretenduar përmes kontratave me operatorët celularë dhe prodhuesit e smartfonëve që e bënë Google Search opsionin e paracaktuar ose ekskluziv për produktet që përdoren nga miliona konsumatorët. Ankesat përfundimisht u konsoliduan në një rast.

“Sot, detajet e marrëveshjes së arritur në shtator me prokurorët e përgjithshëm të shtetit u bënë publike”, tha një zëdhënës i Google.

Kompania deklaroi se sipas marrëveshjes, Google do të paguajë 630 milionë dollarë në fondin e shlyerjes dhe paratë do të shpërndahen në favor të konsumatorëve sipas planit të miratuar nga gjykata. 70 milionë dollarë të tjera do të derdhen në fondin që do të përdoret nga shtetet dhe nga fondi do të përfitojnë rreth 102 milionë konsumatorë.

“Çdo konsumator i kualifikuar do të marrë të paktën dy dollarë dhe do të marrë pagesa shtesë në përpjesëtim me shpenzimet e tij në Google Play midis 16 gushtit 2016 dhe 30 shtatorit 2023. Kjo marrëveshje bazohet në zgjedhjen dhe fleksibilitetin e Android, ruan mbrojtje të forta sigurie dhe ruan aftësitë për të konkurruar me shitësit e tjerë të OS dhe për të investuar në sistemin Android për përdoruesit dhe zhvilluesit”, njoftoi kompania amerikane.

Kompania shtoi se Android dhe Google Play kanë evoluar vazhdimisht për të ofruar fleksibilitet dhe zgjedhje më të madhe, si dhe konkurrencë intensive nga Apple dhe dyqanet e aplikacioneve në të gjithë sistemin e hapur Android, shkruan cnn.

“Ne e demonstruam këtë në gjyqin e fundit dhe jemi të zhgënjyer që vendimi nuk njohu zgjedhjen dhe konkurrencën që mundësojnë platformat tona”, tha ai.

Rasti është një nga disa çështje antitrust me të cilat përballet Google. Javën e kaluar, një juri federale vendosi se tregu i aplikacioneve të Google ishte një monopol i paligjshëm. Vendimi vjen pas një beteje shumëvjeçare me Epic Games, prodhuesin e videolojës hit “Fortnite”. /Telegrafi/

Ju rekomandojmë