Reklama

Ambicia e Indisë për t’u bërë fuqi globale në fushën e çipeve

Ambicia e Indisë për t’u bërë një fuqi botërore e çipeve përballet mundësi dhe sfida. Qeveria ka njoftuar stimuj për të rritur industrinë e prodhimit të çipeve dhe ka ndërtuar partneritete teknologjike me vende si SHBA dhe Japoni për të forcuar bashkëpunimin në zinxhirin e furnizimit të çipeve. India tashmë ka një treg vendas të zhvilluar për çipe, të përdorura gjithnjë e më shumë për shkak të pranisë së gjithnjë e më të gjerë të smartphone-ve, pajisjeve të konsumit dhe tendencave të reja si makinat elektrike dhe aplikacionet e inteligjencës artificiale.

Vendi ka një prezencë të fortë në projektimin e çipeve, me 20% të talentit global në këtë fushë dhe shumë kompani të mëdha të prodhimit të çipeve që përfitojnë nga talenti inxhinierik indian në qendrat e tyre të kërkimit dhe zhvillimit. Megjithatë, kapacitetet e prodhimit të Indisë ende janë të kufizuara dhe ajo do të ketë nevojë të fillojë nga e para në këtë fushë. Ndërsa qeveria ka ndërmarrë hapa për të trajnuar inxhinierë dhe për të lehtësuar bashkëpunimin ndërmjet industrisë dhe akademisë, do të duhet një investim i konsiderueshëm dhe transferim i teknologjisë për të krijuar një qendër të fortë prodhimi të çipeve.

Gjeopolitika mund të jetë në favor të Indisë, pasi ka një interes rritës për të kërkuar vende alternative për të nënvizuar aktivitete të zinxhirit të furnizimit të çipeve, larg Kinës. Marrëdhënia e ngushtë e Indisë me SHBA e bën atë një destinacion të mundshëm për kompanitë amerikane për t’u shndërruar në një vend “miqësor” (friend shoring).

Megjithatë një nga sfidat kryesore për Indinë është mjedisi i vështirë i “bërjejes të biznesit” dhe mungesa e një ekosistemi lehtësues për prodhimin e pajisjeve. Për të arritur sukses në të ardhmen, India do të duhet të ndërmarrë reforma themelore dhe të qëndrueshme, duke adresuar pengesat e investimeve si dogana/tarifa, tatim, dhe infrastrukturë. Ndryshe nga stimulet, vendi duhet të fokusohet gjithashtu në forcat e tij, duke investuar në shkolla trajnimi për inxhinierë dhe duke forcuar konkurrencën e tyre në ATP të çipeve dhe në mbështetjen e projektimit. Në vend që të përqendrohet vetëm në prodhimin e çipeve, i cili kërkon kapital të konsiderueshëm dhe ka kohë gjestacioni të gjatë, India mund të pozicionohet si një udhëheqës global në aspekte të tjera të zinxhirit të vlerës./businessmag.al/

Ju rekomandojmë