Rritja globale e punësimit pritet të ngadalësohet ndjeshëm në 1% këtë vit krahasuar me 2% në 2022, e goditur nga pasojat ekonomike të luftës në Ukrainë, inflacioni i lartë dhe politika monetare më e shtrënguar, tha të hënën Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO).

Në të njëjtën kohë, numri i të papunëve në botë pritet të rritet me 3 milionë në 208 milionë në vitin 2023, ndërsa inflacioni do të ushqehet me pagat reale, tha ILO në një raport mbi tendencat globale.

Mungesa e vendeve të reja të punës do të godasë vendet në një kohë kur shumë janë ende duke u rikuperuar nga tronditja ekonomike e pandemisë globale dhe koronavirusi po përhapet në Kinë pasi Pekini hoqi kufizimet e rrepta të bllokimit.

“Ngadalësimi i rritjes globale të punësimit do të thotë që ne nuk presim që humbjet e shkaktuara gjatë krizës COVID-19 të rikuperohen përpara vitit 2025,” tha Richard Samans, Drejtor i Departamentit të Kërkimeve të ILO-s dhe koordinator i raportit të saj të sapobotuar.

Përparimi në reduktimin e numrit të vendeve të punës informale në botë gjithashtu ka të ngjarë të ndryshojë në vitet e ardhshme, tha ILO.

Parashikimi i vendeve të punës në botë është më i ulët se vlerësimi i mëparshëm i ILO-s për rritje prej 1.5% për vitin 2023.

“Ngadalësimi aktual do të thotë që shumë punëtorë do të duhet të pranojnë punë me cilësi më të ulët, shpesh me paga shumë të ulëta, ndonjëherë me orë të pamjaftueshme,” tha ILO. “Për më tepër, ndërsa çmimet rriten më shpejt se të ardhurat nominale të punës, kriza e kostos së jetesës rrezikon të shtyjë më shumë njerëz në varfëri.”/ Reuters