Reklamaspot_img

Këshilla si të krijoni ide të vlefshme për mbarëvajtjen e biznesit tuaj

Ndërsa çdo njeri mund të ketë një ide, krijimi i ideve të vlefshme kërkon më shumë se mendime të rastësishme. Shumë njerëz përdorin procese ideimi konvencional, si brainstorming ose kombinimin e ideve ose gjërave ekzistuese në ide të reja.

Ja një kuadër i ri për gjenerimin e ideve të njohur si “Tre G-ët – Qëllimi, Ndërprerja dhe Fitimi,(Goal, Gap, Gain)” të cilin e prezantova për herë të parë në librin tim më të ri, “Arti i Ri i Ideve: Zhbllokoni Potencialin Tuaj Kreativ”. Me këtë metodologji, do të rrisni procesin tuaj të gjenerimit të ideve për të zbuluar potencialin për ide të rëndësishme që çojnë drejt suksesit.

Qartësimi i qëllimit tuaj

Qëllimi është synimi juaj. Vendosni çfarë doni të arrini. Le të themi që qëllimi juaj është të krijoni një kompani të përgjegjshme të rinovimit të shtëpisë. Përshkruani hapat e nevojshëm, si kryerja e hulumtimit, krijimi i një plani biznesi, sigurimi i financimit, marrja e licencave dhe lejeve, dhe më shumë.

Identifikimi dhe mbushja e boshllëqeve

Përcaktoni nëse qëllimi juaj do të mbushë  një boshllëk në një sektor, disiplinë ose në biznes. Konsideroni nëse qëllimi juaj adreson një audiencë të shërbyer ose të pashërbyer ose një element të munguar në hulumtim, treg, arte, zhvillim produkti ose ndonjë fushë tjetër. A ka një zonë që nuk është eksploruar mjaftueshëm ose fare? Boshllëku mund të jetë çfarëdo gjëje: një lloj, një madhësi, një vendndodhje, një niçe, një analizë, një sistem, një produkt, një shërbim, një dizajn, një metodë e re, dhe kështu me radhë. Për shembull, mund të vëreni se asnjë kompani e rinovimit të shtëpisë nuk fokusohet në rezilienca, që përfshin bërjen e shtëpive më rezistente ndaj ngjarjeve të motit të ekstrem. Identifikimi dhe adresimi i boshllëqeve hap rrugën për zgjidhje inovative.

Lexo edhe:Këshilla më e mirë që kam marrë ndonjëherë – 5 çelësat për suksesin sipërmarrës

Vlerësimi i fitimit

Një pyetje e rëndësishme është nëse ideja juaj ofron avantazhe të dukshme për njerëzit, bizneset, ose planetin. Kuptimi i fitimeve që ideja juaj mund të sjellë për shoqërinë, mjedisin, apo ekonominë është i rëndësishëm për të vlerësuar ndikimin e saj në përgjithësi. Një ide e vlefshme duhet të kontribuojë në mënyrë pozitive dhe të përputhet me linjën e poshtme , duke marrë në konsideratë njerëzit, planetin dhe fitimin, në vend që të fokusohet vetëm në fitime.

Plasticiteti i Tre G-ëve

Një nga avantazhet kryesore të kuadrit të Tre G-ëve është fleksibiliteti i tij. Mund të përdorni këtë proces në çdo rend, në varësi të atij që ju tërheq vëmendjen. Një ndërprerje  mund të tërheqë vëmendjen tuaj, duke tërhequr kështu eksplorimin e qëllimeve dhe fitimeve të mundshme. Në mënyrë alternative, mund të vëreni një përfitim të dukshëm për shoqërinë, i cili ju çon pas  identifikimit të qëllimit dhe ndërprerjes së rëndësishme. Ky proces ideimi jo-linear lejon kreativitetin dhe adaptimin në mënyrë që idetë të marrin formë.

Gjenerimi i ideve të vlefshme do të thotë të konsideroni ndikimin më të gjerë që ato mund të kenë në shoqëri. Idetë që përmirësojnë jetën, promovojnë qëndrueshmërinë dhe kontribuojnë në mënyrë pozitive në botë konsiderohen “të vlefshme” brenda këtij kuadri. Përdorimi i linjës së poshtme të trefishtë siguron që idetë tuaja të balancojnë fitimin me konsideratat sociale dhe mjedisore, duke krijuar një ndryshim pozitiv./businesmag.al/

Ju rekomandojmë