Reklama

10 qytetet më të mira dhe më të këqija për të jetuar në botë

Njësia e Inteligjencës Economist (EIU) publikoi Indeksin e tyre Global të Jetesueshmërisë në gusht 2022, duke renditur qytetet më të mira dhe më të këqija për të jetuar në botë.

Indeksi shënoi 172 qytete në pesë kategori: kulturë, kujdes shëndetësor, arsim, infrastrukturë dhe argëtim.

Qytetet evropiane dhe kanadeze dominojnë listën e qyteteve më të jetueshme këtë vit falë faktorëve si stabiliteti dhe infrastruktura e mirë.

Këtu janë 10 qytetet më të mira për të jetuar:

#1 Vjenë, Austri

Vjena në Austri, u rendit si vendi më i mirë për të jetuar në botë për shkak të infrastrukturës së mirë, kujdesit të mirë shëndetësor dhe alternativave të ndryshme për kulturë dhe argëtim. Gjithashtu u rendit #1 në 2018 dhe 2019.

#2 Kopenhagë, Danimarkë

Qytetet skandinave njihen për cilësinë e tyre të shkëlqyer të jetës, arsimin dhe kujdesin shëndetësor falas dhe shkallën e ulët të krimit. Për më tepër, Kopenhaga ka veçanërisht një skenë të gjallë arti dhe ushqimi.

#3 Cyrih, Zvicër

Qytetet në Zvicër priren të renditen lart në listat e cilësisë së jetës falë ekonomisë së tyre të zhvilluar mirë të tregut social. Cyrihu është gjithashtu jashtëzakonisht i lidhur me transportin publik dhe është një qytet shumë i sigurt. Megjithatë, kostoja e jetesës është një nga më të lartat në Evropë.

#4 Calgary, Kanada

Calgary ka vlerësime të larta në sigurinë, kujdesin shëndetësor dhe cilësinë e mjedisit, dhe edhe pse duron dimër shumë të ftohtë, është një nga vendet më me diell në Kanada.

#5 Vankuver, Kanada

Vankuveri, nga ana tjetër, ka një klimë më të butë se Calgary, por në fakt është më pak me diell dhe shumë shi. Megjithatë, ai është i sigurt, i pastër dhe ka një ekonomi të lulëzuar dhe të larmishme dhe mjedis multikulturor.

#6 Gjenevë, Zvicër

Përveçse ka shumë natyrë rreth saj, Gjeneva ka arsim vërtet të mirë dhe një ton opsionesh për aktivitete të kohës së lirë. Megjithatë, siç ndodh me Cyrihun, kostoja e jetesës është goxha e lartë.

#7 Frankfurt, Gjermani

Frankfurt ka vlerësime të larta në lidhjen e udhëtimit, sigurinë dhe kujdesin shëndetësor. Por ajo veçohet për lirinë e saj të biznesit, e cila shikon aftësinë për të filluar, mbyllur dhe operuar një biznes, ndër faktorë të tjerë.

#8 Toronto, Kanada

Toronto njihet ndërkombëtarisht si qendër e financave dhe e biznesit, si dhe për industrinë e filmit dhe televizionit. Është gjithashtu një vend i mrekullueshëm për sipërmarrësit, pasi renditet 10/10 në indeksin e startup-eve.

#9 Amsterdam, Holandë

Amsterdami është një nga qytetet më miqësore me biçikletat në planet. Është gjithashtu një nga qytetet më të mira në Evropë për sipërmarrësit. Për më tepër, ajo ka diversitet të madh kulturor dhe infrastrukturë të zhvilluar mirë.

#10 Osaka, Japoni

Osaka është një qytet jashtëzakonisht i sigurt për të jetuar, duke vlerësuar 10/10 në atë kategori. Ajo gjithashtu ka vlerësime shumë të larta në strehim, lirinë e biznesit dhe kujdesin shëndetësor.

#10 Melburn, Australi

Këtë vit, Melburni dhe Osaka u barazuan në vendin e 10-të. Melburni shquhet për mjedisin e tij të lirë të biznesit dhe kujdesin e mirë shëndetësor. Gjithashtu ka vlerësime të larta në startup, siguri dhe cilësi mjedisore. Për më tepër, ajo ka një skenë arti dhe ushqimi multikulturor.

Po qytetet amerikane?

Edhe pse Shtetet e Bashkuara nuk arritën në top 10, qyteti më i përshtatshëm për të jetuar në SHBA në vitin 2022 është Atlanta, Georgia, duke u renditur në vendin e 26-të në listë. Jo shumë prapa është Uashingtoni, DC në pozicionin e 30-të.

Qytetet më të këqija për të jetuar

Indeksi global i jetueshmërisë renditi gjithashtu qytetet më të këqija në botë për të jetuar. Ajo që duket se kanë të përbashkët të gjitha janë çështjet serioze sociale dhe politike dhe shqetësimet e sigurisë.

#1 Damask, Siri

Damasku, në Siri, është kryeqyteti më i vjetër në botë dhe një qendër kryesore kulturore për botën arabe. Megjithatë, ajo që e bën Sirinë vendin më të keq për të jetuar është lufta e vazhdueshme e dhunshme civile.

#2 Lagos, Nigeri

Lagos, kryeqyteti kulturor i Nigerisë, hyri në listë sepse, sipas Departamentit të Shtetit të SHBA-së, është i njohur për krimin, terrorizmin, trazirat civile, rrëmbimet dhe krimin detar.

#3 Tripoli, Libi

Tripoli, kryeqyteti i Libisë, hyn në listë për shkak të luftës së tij civile. Edhe pse përfundoi në vitin 2020, dhuna nuk ka marrë fund. Larg kësaj, ka frikë në rritje për një luftë të re civile, duke pasur parasysh përleshjet vdekjeprurëse midis grupeve rivale në gusht.

#4 Algjer, Algjeri

Kryeqyteti i Algjerisë hyn në listë për shkak të rritjes së aktivitetit terrorist për shkak të pranisë së grupeve islamike. Për më tepër, ka mungesë të shërbimeve bazë dhe papunësi të lartë.

#5 Karaçi, Pakistan

Dhuna etnopolitike, sektare, militante dhe kriminale rrënon qytetin më të madh të Pakistanit dhe qendrën tregtare Karaçi. Dështimi i partive kryesore politike për të rënë dakord për një zgjidhje kërcënon të destabilizojë të gjithë Pakistanin.

#6 Port Moresby, Papua Guinea e Re

Pas konfliktit dhe dhunës lidhur me zgjedhjet në Papua Guinenë e Re, më shumë se 15,000 njerëz janë zhvendosur brenda vendit. Kjo ka çuar gjithashtu në një ndërprerje të arsimit dhe mungesë të shërbimeve bazë.

#7 Dhaka, Bangladesh

Konfliktet sociale, etnike dhe fetare janë latente në Bangladesh dhe kjo reflektohet në jetën e përditshme të kryeqytetit. Për më tepër, Bangladeshi është një nga vendet më të prirura nga fatkeqësitë në botë dhe më i rrezikuari nga ndryshimet klimatike.

#8 Harare, Zimbabve

Me një kulturë politike shumë të dhunshme, forcat e sigurisë kanë kryer shkelje të të drejtave të njeriut që nuk janë adresuar. Shqetësime të tjera për të drejtat e njeriut përfshijnë krizën e rëndë të ujit dhe kanalizimeve, dëbimet me forcë dhe martesat e fëmijëve.

#9 Douala, Kamerun

Douala është një qytet bregdetar në Kamerun jugperëndimor dhe kryeqyteti ekonomik i vendit. Sipas Human Rights Watch, të paktën 4,000 civilë janë vrarë nga forcat qeveritare dhe nga luftëtarët e armatosur separatistë që nga viti 2016 në mes të një konflikti të armatosur që kërkon pavarësinë për rajonet anglofone.

#10 Teheran, Iran

Që kur një regjim diktatorial pushtoi Iranin në vitin 1979, kryeqyteti i tij, Teherani, nuk është qyteti i lulëzuar si dikur. Shkeljet e të drejtave të njeriut janë kryer nga qeveria që atëherë dhe sapo janë përkeqësuar pas protestave të vazhdueshme sociale që filluan në gusht. /Scan tv/

Ju rekomandojmë