Reklama

Rezultatet e dobëta në PISA, njohësi i arsimit: Dëshmi për iluzionin që jetohet brenda sistemit arsimor

Të martën janë publikuar rezultatet e testit PISA 2022, ndërkaq Kosova është renditur pothuajse në vendet e fundit, duke zënë vendin e 78-të nga 80 shtete pjesëmarrëse.

Në këto rezultate ka rënie të Kosovës nga viti 2018 për 11 pikë.

Vendi ka zënë pozitën e 76-të për lexim, 77-të për shkencë si dhe pozitën e 74-të për matematikë.

Njohësi i fushës së arsimit, Rinor Qehaja në një deklaratë me shkrim për Telegrafin thekson se testi PISA është dëshmi valide e cilësisë së vërtetë të mësim nxënies në shkollat tona.

“Vlerësimet e fryra të nxënësve nga vlerësimi i brendshëm në shkollë dhe ato rezultate të larta të kalueshmërisë në Testin e Arritshmerisë dhe në Testin e Maturës edhe njëherë gjeten përgjigjen dhe dëshmuan për iluzionin që jetohet brenda sistemit arsimor – atë të përkushtimit për notë dhe jo dije.

Nuk mund të ketë rezultat të mirë në testin PISA kur mësimdhënia ka në qendër të mësuarit mekanik.

Përtej çfarëdo reforme tjetër, çfarëdo dokumenti tjetër strategjik, vëmendja duhet te kthehet ne klase, pra, cila është cilësia e mësimdhënies ne klase. Përmirësimi ne testin PISA nuk duhet te jetë qëllim në vete, por përgjegjësi e jona karshi nxënësve”, tha ai.

Ju rekomandojmë