Reklama

Mos u hidhni “me kokë” drejt mundësive të reja. Hapat e vegjël dhe të sigurt janë rruga e duhur

Me kaq shumë njerëz që mendojnë për një ndryshim në karrierë, mund të jetë joshëse të hedhësh një hap gjigand duke besuar se gjërat do të shkojnë mirë. Të hiqni dorë nga puna juaj dhe të ndiheni plot vetëbesim është dicka që ju jep kënaqësi përkohësisht, por mund të jetë më e zgjuar të ngadalësoni dhe të ndërmerrni hapa më të vegjël drejt qëllimeve të pasigurta, thonë Nathan dhe Susannah Furr, autorë të “The Upside of Unsecurity: A Guide to Finding Possibility in the Unknown”. Furrs e quajnë këtë qasje “opsione reale personale”

“Ekziston ky mit që duhet të përfshiheni në një projekt ose iniciativë për të qenë i suksesshëm, kur në fakt është më mirë të bëni një qasje personale të opsioneve reale,” thotë Nathan Furr.

Furrs u njohën me konceptin pas intervistimit të Ben Feringës, fituesit të Çmimit Nobel në Kimi 2016 për punën e tij në makinat molekulare. Furrs e pyetën Feringën nëse përballej me pasiguri në rrugën e tij drejt një zbulimi shkencor.

“Ai qeshi dhe tha: ‘Ishte e gjitha një pasiguri’, kujton Nathan Furr.

Feringa tha për Furrs se ai inkurajon studentët e tij që të kenë të paktën dy projekte, një i sigurt dhe një i pasigurt.

Hulumtimet nga Akademia e Menaxhimit zbuluan se sipërmarrësit hibridë – sipërmarrësit të cilët e mbajnë punën e tyre të përditshme ndërsa provojnë sipërmarrjen e tyre të re në kohën e lirë derisa të tregojë se ka potencial- janë më të suksesshëm se sipërmarrësit që lënë punën e tyre për të bërë sipërmarrjen e tyre.

“Pse? Sepse ata kanë më shumë kohë dhe më pak stres, më pak ankth nga pasiguria dhe janë në gjendje të kuptojnë rrugën e duhur për të ecur përpara”, thotë Nathan Furr.

Përcaktimi i hapave tuaj

Në vend që të lini punën tuaj të përditshme dhe të merrni një qasje gjithëpërfshirëse, Furrs rekomandon përcaktimin e veprimeve që mund të ndërmerrni drejt qëllimit të pasigurt në një ditë, javë, muaj ose tre muaj. Vendoseni në një seri testesh, duke i zbërthyer gjërat në eksperimente të vogla, duke mësuar dhe duke ndryshuar kursin ndërsa shkoni. Filloni me atë që është më e rëndësishme.

Për shembull, nëse doni të shkruani një libër, ndani kohë para ose pas punës për të punuar në kapituj.

Nga atje, merrni një projekt të pasigurt hap pas hapi, duke ecur përpara. Furrs thonë se është e rëndësishme të bëni një aksion çdo disa muaj për t’u siguruar që projekti po jep ende vlerë të mjaftueshme për përpjekjet që po bëni për të. Pyete veten: “A jam ende i emocionuar për këtë projekt, apo është bërë një punë e përditshme? A po mësoj ende mjaftueshëm për ta bërë atë të vlefshme?”

Qëllimet e pasigurta mund të ndjehen sfiduese kur i merrni ato hap pas hapi. Dështimi është një mundësi, por mësimet që sjell mund të çojnë në mundësi të reja që janë edhe më të mira, thotë Susannah Furr. “Riformoni pasigurinë për të qenë portali i mundësisë,” thotë ajo./businessmag.al/

Ju rekomandojmë