Shkruar nga Nada Dosti, kontributore,

Koha kur prisnit me padurim daljen e gazetes të së dielës, gjetjes së seksionit “Ofrohet punë” dhe shfletimit të kolonave të postimeve të punës, kanë ka kaluar. Në ditët e sotme, shumica e kërkimeve për punë kryhen në internet.

Dhe ndërsa i ka bërë gjërat më të thjeshta për bizneset dhe punëkërkuesit, është dhe pak e lodhshme. Gjuetia e punëdhënësve në internet ka të të bëjë me rritjen e efikasitetit tuaj për t’ju ndihmuar të gjeni një punë të re sa më shpejt të jetë e mundur, sepse ka kaq shumë punë për të parë.

 

Pra, nëse jeni një nga ata persona që shkoni në Google duke shkruar “kerkoj pune”  lexoni këtë udhëzues për t’ju ndihmuar të gjeni mundësitë që ju kanë munguar deri më tani.

Tregohuni të shpejtë

Mos hezitoni të aplikoni! Aplikoni sa më shpejt që të jetë e mundur nëse shihni një vend pune të lirë që tingëllon ideale për ju. Me shumë mundësi nëse ka tërhequr vëmendjen tuaj, të njëjtën gjë ka bërë edhe për kërkuesit e tjerë të punës.

Sidoqoftë, mendoni pak për CV-në dhe letrën tuaj motivuese përpara se t’i dërgoni. Është e dyshimtë që dërgimi i një aplikimi të përgjithshëm në përpjekje për të qenë i pari që aplikon do të rrisë shanset tuaja për të marrë një intervistë. Do të ishte mirë nëse do të përgatisnit një aplikim të dorëzuar pak më vonë por që thekson kualifikimet tuaja për pozicionin.

Kushtojini vëmendje websiteve të vegjël

Të gjithë e bëjnë këtë, por kërkimi i një pune është një aktivitet mjaft privat. Prandaj, ka kuptim të kufizoni kërkimin tuaj sa më shumë që të mundeni.

Portalet e mëdha të vendeve të punës mund të ofrojnë shumë njoftime pune, por do t’ju duhet të shpenzoni shumë kohë dhe përpjekje për t’i renditur të gjitha për të gjetur pozicionet që janë ideale për ju.

Ju mund ta bëni kërkimin tuaj të punës më të shpejtë dhe më të këndshëm duke përdorur portale pune më të vogla. Është më e thjeshtë të lidhesh me rolet dhe bizneset që i përshtaten asaj që po kërkon, sepse këto vende punësimi listojnë ekskluzivisht vendet e lira të punës në atë specialitet.

Bëhuni përzgjedhjes

Kërkimi i punës në internet u jep punëkërkuesve akses në më shumë njoftime pune se kurrë më parë. Është gjithashtu më e thjeshtë se kurrë të paraqisni një aplikim për një punë për të cilën jeni të interesuar, sepse shumë punëdhënës kërkojnë që kandidatët të ngarkojnë CV-në dhe letrën e tyre të motivimit në një sistem të gjurmimit të aplikantit.

Edhe në qoftë se nuk i përmbushni të gjitha kërkesat ju duhet të aplikoni gjithsesi, bërja e kësaj nuk do të rrisë domosdoshmërisht shanset tuaja për sukses. Aplikimi juaj ndoshta do të vendoset në grumbullin “jo-ve” nëse nuk jeni i përshtatshëm për punën ose nëse CV-ja juaj nuk shpjegon pse menaxheri i punësimit duhet t’ju japë një intervistë.

Vendosni filtra për kërkimin

Nëse jeni të vetedijshëm që dëshironi një pozicion pune nga shtepia, pune me kohë të plotë ose thjesht punë part time. Por mendoni të përqëndroni kërkimin tuaj të punës në kompaninë, ku dëshironi të punoni në vend të pozicioneve kohë të plotë ose remote.

Lexo: 75% e punonjësve kanë pasur një romancë në zyrë zbulon anketimi i ri

Ju mund të përshpejtoni kërkimin tuaj të punës dhe të rrisni shanset tuaja për të gjetur një pozicion që nuk është shpallur ende në portalet e punës duke ndryshuar këndvështrimin tuaj në procesin e kërkimit të punës dhe duke vënë në plan të parë kërkimin e kompanisë. Për më tepër, nëse keni aplikuar vetëm për punëdhënës, besimet, interesat dhe ambiciet e karrierës së të cilëve përputhen me tuajat, ka më shumë gjasa të jeni të kënaqur me pozicionin që merrni.