Reklama

4 mënyra për të fituar të ardhura pasive

Të ardhurat pasive janë një burim i parave shtesë që mund të fitoni me përpjekje minimale të vazhdueshme. Ndërsa fitimi i parave në këtë mënyrë kërkon një konfigurim paraprak dhe ndonjëherë edhe një investim monetar, pasi të keni krijuar një biznes anësor, mund të sillni para të qëndrueshme muaj pas muaji.

Ka shumë mënyra për të fituar të ardhura pasive. Ju mund ta fitoni atë duke investuar, duke u dhënë me qira asete të ndryshme të tjerëve, duke shfrytëzuar mundësitë e reklamimit ose thjesht duke fituar para nga njohuritë dhe aftësitë që tashmë keni. Edhe ndarja e fotove të udhëtimeve tuaja të preferuara mund të jetë një mënyrë për të fituar para shtesë nëse e bëni siç duhet.

4 mënyra për të fituar të ardhura pasive

Të kesh një rrjedhë pasive të të ardhurave mund t’ju ndihmojë të jeni në pension, të sigurojë fonde për shlyerjen e borxheve ose kursime për një qëllim afatgjatë, ose, në disa raste, edhe t’ju mbështesë plotësisht.

Julie Murphy, një planifikuese financiare e certifikuar në JMC Wealth në Çikago, ka parë që shumë klientë të kenë sukses me rrjedhat pasive të të ardhurave. Çelësi i suksesit të tyre? “Duhet të jesh në atë që të rezonon personalisht”, thotë ajo. “E gjitha ka të bëjë me atë që mbështet jetën që dëshironi të krijoni dhe jetoni për veten tuaj”.

Nëse jeni të interesuar të fitoni të ardhura pasive, këtu janë disa rrugë unike për të eksploruar.

  1. Shisni fotot tuaja në faqet e internetit të fotove

Bërja e fotografive dhe shitja e tyre në faqet e internetit të fotografive të aksioneve si Shutterstock, Alamy, Getty Images dhe iStock Photo është një mënyrë e thjeshtë për të fituar të ardhura pasive.

Ju shkrepni foto, siguroheni që ato plotësojnë specifikat e sajtit (dimensionet, madhësia, etj.), i ngarkoni ato dhe shtoni fjalë kyçe të lidhura për t’i ndihmuar ato të shfaqen në rezultatet e kërkimit. Sa herë që një përdorues licencon një nga fotot tuaja, ju merrni një ulje të shitjeve. Alamy, për shembull, ofron diku nga 17% në 60% të çmimit të licencimit të imazhit sa herë që shet.

Sa mund të fitoni potencialisht: Të ardhurat ndryshojnë; 20 shkarkime licence imazhesh në muaj në Alamy do të sillnin rreth 500 dollarë.

Pro

Lehtë për të filluar marrjen dhe shitjen e fotografive

Çdo foto ofron potencial afatgjatë të të ardhurave të mbetura

Mund të bëhet nga kudo

Kundër

Kërkon disa aftësi të avancuara fotografike

Përgatitja e imazheve dhe shtimi i fjalëve kyçe mund të marrë kohë

Mund të kërkojë pajisje shtesë

  1. Investoni në aksione dividentësh

Disa kompani të tregtuara publikisht paguajnë dividentë, në thelb një pjesë të fitimeve të tyre, aksionerëve në baza të rregullta. Këto dividentë janë zakonisht vetëm një sasi e vogël për aksion, por ndërsa investoni më shumë (ose kompania bëhet më fitimprurëse), ato të ardhura do të rriten. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të riinvestoni dividentët tuaj, duke rritur aksionet tuaja në kompani dhe potencialisht dividentët tuaj edhe më tej.

Për të filluar, mund të hapni një llogari brokerimi përmes kompanive si Schwab, Fidelity ose eTrade dhe më pas të blini aksionet e dividentit ku dëshironi të investoni. Disa kompani ju lejojnë të blini aksione prej tyre drejtpërdrejt.

Sa mund të fitoni potencialisht: Ndryshon gjerësisht në varësi të aksioneve që zgjidhni dhe sa zotëroni; Për shembull, një aksion i 3M ofron rreth 6 dollarë për aksion në vit në dividentë.

Pro

Pagesa të vazhdueshme, zakonisht në baza tremujore

Mund t’ju lejojë të rritni më tej dividentët tuaj nëse vendosni t’i riinvestoni ato

Kundër

Pagesat luhaten bazuar në mënyrën se si performojnë kompanitë në të cilat keni investuar

Mund të jetë e vështirë të zgjidhni investime nëse nuk jeni të aftë për tregun e aksioneve

Investimet mund të humbasin vlerën me kalimin e kohës.

  1. Jepni me qira pjesë të pronës suaj

Listimi në Airbnb, VRBO ose një platformë tjetër nuk është mënyra e vetme për të fituar të ardhura pasive nga shtëpia juaj. Një numër kompanish ju lejojnë të fitoni para edhe pjesë të tjera të pronës suaj.

Potenciali i fitimit ndryshon në bazë të vendndodhjes tuaj dhe kërkesës në zonën tuaj, por procesi i konfigurimit është mjaft i thjeshtë në platformë. Do të krijoni listimin tuaj, do të vendosni çmimin tuaj dhe do të filloni të pranoni rezervime. Me Neighbor, do t’ju duhet gjithashtu të planifikoni një datë transferimi.

Sa mund të fitoni potencialisht: Ndryshon; Swimply thotë se disa nga hostet e tij fitojnë deri në 5000 dollarë në muaj, ndërsa Sniffspot thotë 3000 dollarë.

Pro

Procesi i regjistrimit zgjat vetëm disa minuta

Nuk ka kosto paraprake

Nuk kërkohet pajisje shtesë

Kundër

Potenciali i fitimit mund të ndryshojë shumë

Mund të rrisë mundësinë e dëmtimit të pronës tuaj

Kërkon mirëmbajtje të rregullt të pishinës, hapësirës së ruajtjes, rrugës ose oborrit tuaj

  1. Ndani ekspertizën tuaj

Nëse keni njohuri ose trajnim të specializuar në një fushë, mund të jeni në gjendje ta ktheni atë në një rrjedhë pasive të ardhurash. Një opsion është krijimi i një kanali në YouTube për të edukuar të tjerët.

Kjo është ajo që bëri dizajneri grafik Nick Saporito kur filloi kanalet e tij në YouTube, Logos By Nick dhe Design Made Simple, në vitin 2015 dhe 2017. Saporito tani ka një ndjekës prej afro 600,000 në të dyja, dhe videot e tij në krijimin e GIF-ve, duke hequr sfondet e fotografive, dhe strategji të tjera të ndryshme të projektimit kanë grumbulluar miliona shikime.

Nëse YouTube nuk është një strategji për të cilën ju intereson, ndarja e ekspertizës suaj në një ebook, kurs online ose duke iu përgjigjur pyetjeve në internet është një tjetër mundësi. Në JustAnswer, për shembull, ju mund të fitoni mesatarisht 2,000 deri në 7,000 dollarë në muaj duke iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me fushën tuaj të ekspertizës. Shembuj të ekspertëve aktualisht në sit përfshijnë avokatë, veterinerë dhe mekanikë.

Sa mund të fitoni potencialisht: YouTube ndryshon në bazë të shikimeve dhe industrisë; JustAnswer thotë se ekspertët mund të fitojnë mesatarisht nga 2,000 deri në 7,000 dollarë.

Pro

Ju lejon të fitoni para nga ekspertiza që keni tashmë

Çdo video ose ebook ofron potencial afatgjatë të të ardhurave të mbetura

Nuk ka kosto paraprake

Kundër

Mund të duhet pak kohë për t’u kualifikuar për fitimin e parave në YouTube

Kërkon një nivel ekspertize

Ka shumë mënyra për të krijuar të ardhura pasive. Por nëse fitoni para nga aftësitë ose asetet që tashmë keni ose degëzoni në një fushë të re, ata që kanë qenë atje thonë se gjithçka është në përgatitje.

Jini të përgatitur për të bërë punën që më parë, në shkrepjen e fotografive të shkëlqyera të listave, zgjedhjen e fushatave inteligjente të mbështjelljes së makinave ose ngarkimin e shumë videove që do të kenë jehonë për vitet në vijim. Nëse mund ta bëni këtë, të ardhurat pasive janë një mundësi reale.

“Këshilla më e madhe që mund t’i jap dikujt që kërkon të hyjë në këtë është të jetë i qëndrueshëm dhe të ketë pritshmëri të arsyeshme,” thotë Saporito. “Krijimi i të ardhurave pasive është më shumë si një investim afatgjatë që kërkon durim sesa një koncert për të fituar para të shpejta.”/SCAN/

Ju rekomandojmë