Reklama

10 pyetje që bëhen zakonisht në intervista pune dhe si t’u përgjigjeni atyre!

Këtu është lista me 10 pyetje  që bëhen zakonisht në intervista pune, së bashku me teknikat e përgjigjeve që do t’ju ndihmojnë të impresiononi punëdhënësit tuaj dhe për të shpresuar, të siguroni punën që dëshironi.

1.A mund të më tregoni diçka rreth vetes dhe të përshkruani në mënyrë të shkurtër përvojën tuaj?

Intervistuesit pëlqejnë të dëgjojnë histori për kandidatët. Sigurohuni që historia juaj të ketë një fillim të shkëlqyer, një mes të mahnitshëm dhe një përfundim që e bën intervistuesin t’ju përkrahë për t’u fituar punën.

Shembull: “Unë vij nga një qytet i vogël, ku mundësitë ishin të kufizuara. Meqë shkollat e mira ishin të rralla, fillova të përdorja mësimin në internet. Atje kam mësuar të kodifikoj dhe pastaj vazhdova të marr certifikimin tim si programues kompjuterik. Pasi mora punën time të parë si kodues front-end, vazhdova të investoja kohë për të zotëruar gjuhët, mjetet dhe platformat e front-end dhe back-end.”

2.Si dëgjuat për këtë pozicion?

Kur ju bëjnë pyetje në lidhje me pozicionin, punëdhënësit duan të dinë nëse jeni aktivisht në kërkim të tyre, keni dëgjuar për rolin nga një rekrutues, ose keni marrë rekomandim për pozicionin nga një punonjës aktual. Në këtë mënyrë, ata duan të dinë si arritët tek ta.

Shembull: “Kam mësuar për këtë pozicion përmes LinkedIn pasi kam ndjekur faqen tuaj të kompanisë për një kohë të gjatë. Jam shumë i apasionuar për punën që po bëni në fushat X, Y dhe Z, kështu që mezi prisja  të aplikoj. Aftësitë e kërkuara përshtaten mirë me aftësitë e mia dhe duket si një mundësi e shkëlqyer për mua të kontribuoj në misionin tuaj, si dhe një lëvizje e shkëlqyer për karrierën time të ardhshme.”

3.Cilin lloj ambienti pune preferoni?

Ambienti juaj i preferuar duhet të korrespondojë ngushtë me kulturën e vendit të punës (dhe nëse nuk korrespondon, nuk do të jetë përshtatja e duhur për ju). Për shembull, mund të gjeni në faqen e kompanisë se ata kanë një strukturë organizative të sheshtë ose se ata e vlerësojnë bashkëpunimin dhe autonominë. Këto janë fjalë kyçe që mund t’i përmendni në përgjigjen tuaj për këtë pyetje.

Shembull: “Kjo tingëllon shumë mirë për mua. Më pëlqejnë ambientet e punës të shpejta, sepse më bëjnë të ndihem sikur gjithmonë po mësoj dhe rritem, por unë vërtet përmirësohem kur bashkëpunoj me anëtarët e ekipit dhe ndihmoj njerëzit të arrijnë një qëllim të përbashkët në vend se të konkuroj. Praktika ime e fundit ishte në një organizatë me një kulturë të ngjashme, dhe më pëlqeu shumë ky ekuilibër.”

4.Si e trajtoni presionin ose situatat stresuese?

Punëdhënësi dëshiron të dijë: A jeni në gjendje të punoni nën presion? Ata duan të sigurohen që ju nuk do të kaloni  krizë kur presioni bëhet i madh dhe të afrohen afatet. Aftësia për të qëndruar i qetë nën presion është një talent shumë i çmuar.

Shembull: “Unë e kuptoj që situata stresuese do të vijnë gjithmonë, dhe vërtet kam mësuar si t’i kaloj ato gjatë karrierës sime. Mendoj se po bëhem gjithmonë më i mirë në këtë me çdo përvojë të re. Pasi, për shembull, po punoja në një lançim të produktit të ri te kompania ime e fundit dhe  gjërat nuk po shkonin sipas planit me ekipin tim. Në vend që t’i tregonim fajet njëri-tjetrit, reagimi im i parë ishte të merrja një hap prapa dhe të gjeja strategji për të zgjidhur problemet . Më parë, mund të kisha reaguar me panik në këtë situatë, kështu që qetësia dhe qëndrueshmëria ishin vërtet një hap përpara dhe më ndihmuan të kaloj situatën me më shumë qartësi.”

5. A preferoni të punoni në mënyrë të pavarur apo në një ekip?

Përgjigja juaj për këtë pyetje duhet të bazohet në kërkimin që keni bërë mbi kulturën e kompanisë dhe punën në fjalë. Megjithatë, duhet të prisni që shumica e ambienteve të punës të kenë një aspekt ekipi.

Shembull: “Më pëlqen një kombinim i dyjave. Më pëlqen të kemi një ekip për të bërë strategjitë, marrë mendime të ndryshme dhe kërkuar feedback. Por, gjithashtu ndihem rehat duke marrë detyra që kërkojnë punë të pavarur. Thesoj se unë bëj disa nga punët më të mira kur mund të fokusohem vetëm në një hapësirë të qetë, por vërtet vlerësoj bashëpunimin me anëtarët e ekipit për të arritur idetë më të mira.”

6. Kur po merreni me shumë projekte, si mbani veten të organizuar?

Punëdhënësit duan të kuptojnë se si përdorni kohën dhe energjinë tuaj për të qëndruar produktiv dhe efikas. Ata po gjithashtu duan të kuptojnë nëse keni një sistem tuajin për të qëndruar në rrugë me punën përveç orarëve dhe planeve të punës së kompanisë. Sigurohuni të theksoni se i përmbaheni afateve dhe i trajtoni ato seriozisht.

Shembull: “Zakonisht merrem me  projekte në punën time aktuale, ku shpesh lëviz nga kodifikimi i një programi kompjuterik tek një tjetër. Për të siguruar që të gjitha projektet janë në rrugë, përdor teknikën e vendosjes së kohës për të ndjekur progresin, duke caktuar kohë në kalendarin tim për detyrat specifike. Kam zbuluar që kjo vërtet më ndihmon të përparoj detyrat që duhet të bëhen të parat dhe më mban përgjegjës për detyrat më të përsëritura të përditshme për të cilat jam përgjegjës.”

7.Çfarë keni bërë vitet e fundit për të përmirësuar njohuritë tuaja?

Kjo pyetje mund të lindë si rezultat i pandemisë. Punëdhënësit duan të dinë si njerëzit përdorën kohën e tyre ndryshe. Kini parasysh që nuk duhet të ndjeheni i frikësuar për t’u përgjigjur në këtë pyetje nëse nuk kaluat kohën tuaj duke përmirësuar aftësitë ose duke marrë kurse. Ne mësojmë nga secila gjë që bëjmë, duke përfshirë edhe ndërrimin e jetës dhe shtrirjen në plazh.

Shembull: Gjatë vitit të kaluar, pata shumë kohë për të investuar në përmirësimin tim profesional. Përfundova një kurs online për zhvillim web, i cili më ndihmoi të zgjeroj aftësitë e mia në kodim dhe të zotohem për projektet e mëdha të klientëve. Gjithashtu, pata mundësinë të lexoj dhe t’i referohem burimeve të reja,  duke më mbajtur në koherencë me zhvillimet e fundit dhe trendet.”

8.Cili është projekti më i suksesshëm që keni bërë dhe si e arritët këtë?

Këtu, punëdhënësit duan të dinë se si i përdorni aftësitë tuaja në praktikë. Ata duan të dëgjojnë për një projekt specifik që keni drejtuar ose ndihmuar në të cilin keni arritur rezultate të shkëlqyera. Mos harroni të përfshini detaje për sfidat që përballeshit, veprimet që ndërmorët dhe rezultatet që arritët.

Shembull: “Një projekt i suksesshëm që kam zhvilluar ishte implementimi i një platforme të re të shitjeve në linjë për kompaninë time të mëparshme. Kam drejtuar ekipin në ndërtimin e platformës nga fillimi deri në fund, duke ndihmuar në projektimin, zhvillimin dhe testimin. Projekti përballi disa sfida, përfshirë afatet e ngushta dhe ndryshimet e shpeshta në kërkesat e klientëve. U fokusuam në bashkëpunim të ngushtë me klientët për të siguruar që të gjitha nevojat e tyre të jenë të plotësuara. Në fund, arritëm të lançojmë platformën me sukses, duke u rritur shitjet në mënyrë shënjuese dhe duke përmbushur qëllimet tona të biznesit.”

9.Cilat janë pritshmëritë tuaja për këtë rol dhe si mendoni se mund të kontribuoni?

Me këtë pyetje, punëdhënësit duan të dini se çfarë planifikoni të sjellni në rolin dhe si keni të ndërmend të kontribuoni në kompaninë e tyre. Sigurohuni që përgjigjja juaj të lidhet me detyrat dhe përgjegjësitë e specifikuara të rolin.

Shembull: “Për këtë rol, unë pres të përfitoj nga eksperienca ime në zhvillimin e aplikacioneve të internetit dhe të kontribuoj në ekipin tuaj duke sjellë ide inovative dhe aftësi teknike të forta. Unë jam i përkushtuar të kryej detyrat me cilësi të lartë dhe të jem i gatshëm të mësoj dhe të ndaj dije me kolegët e mi. Përveç kësaj, unë kam aftësi të mira organizative dhe bashkëpunuese, dhe mendoj se mund të kontribuoj në përmirësimin e proceseve dhe efikasitetit në ekip.”

10. A keni aplikuar  edhe për punë të tjera?

Intervistuesit duan të dinë nëse jeni të interesuar vërtet për këtë pozicion apo nëse është vetëm një nga shumë opsionet tuaja. Thjesht, ata duan të dinë nëse jeni zgjedhja e tyre e preferuar. Ndiqni politikën e sinqeritetit. Nëse po aplikoni edhe për punë të tjera, thoni kështu. Nuk është e nevojshme të tregoni saktësisht ku po aplikoni, përveç nëse keni një ofertë tjetër. Por, ata mund të dëshirojnë të dinë në çfarë fazë të procesit të punësimit jeni me kompanitë e tjera. Mund të përmendni gjithashtu se jeni në kërkim të ofertave nëse intervistuesi juaj e pyet.

Shembull: “Kam aplikuar në disa firma të tjera, por ky rol është vërtet ajo për të cilën jam më shumë i/e entuziazmuar në këtë moment, sepse…”

Për të bërë një përshtypje të suksesshme, do të duhet të përgjigjeni në çdo pyetje me durim dhe pasion. Por, praktika paraprake vërtet ndihmon. Përgatitja e kujdesshme do t’ju lejojë të paraqiteni me vetëbesim dhe kontroll, duke ju ndihmuar të pozicionoheni si kandidati ideal kur konkurrenca është e lartë./businessmag.al/

Ju rekomandojmë