Reklama

1 trilion USD investime për Inteligjencën Artificiale – Situata aktuale, e njëjtë si e vitit 1995 me internetin

Shumë e shohin entusiazmin e investitorëve për inteligjencën artificiale si një modë kalimtare, por analistë dhe ekspertë e mendojnë ndryshe. Sipas tyre, ngritja e teknologjisë së fundit përbën “revolucionin e katërt industrial”.

Ata e krahasojnë situatën aktuale me atë që po ndodhte në 1995 – ën me internetin. Sipas tyre, këto janë ndryshime në teknologji që do të vazhdojnë të evoluojnë për 20 – 30 vitet e ardhshme.

Aksionet amerikane, veçanërisht në sektorin e teknologjisë, janë rritur këtë vit pasi investitorët kanë vënë baste për kompanitë me ekspozim të lartë ndaj inteligjencës artificiale, pas lançimit të suksesshëm të ChatGPT të OpenAI. Ndërsa S&P 500 është rritur me rreth 14% deri më tani këtë vit, Nasdaq 100 është rritur me 36% që nga fillimi i janarit.

Kompanitë me ekspozim të madh ndaj inteligjencës artificiale, duke përfshirë Nvidia, Oracle dhe Microsoft, kanë parë rritje të mprehtë në çmimet e aksioneve, duke rritur vlerësimet e tyre të tregut, si dhe pasurinë e CEO-ve të tyre përkatës.

Së fundmi se investitorët duhet të përgatiten për një tubim tjetër për të rritur një grup më të gjerë të aksioneve të teknologjisë. Analistët thonë se industria e IA do të shohë një trilion dollarë investime shtesë gjatë dekadës së ardhshme, madje duke vlerësuar se kjo shifër do të jetë dhe më e lartë.

Vlerësimet e tyre janë në përputhje me ato të publikuara së fundmi nga analistë të Bloomberg Intelligence. Nisja e sistemeve të inteligjencës artificiale me në qendër konsumatorin, si ChatGPT i OpenAI Inc. dhe Bard i Google, do të nxisin një dekadë ‘boom’ – i, me tregun gjenetik të IA që pritet të arrijë në 1.3 trilionë dollarë në vitin 2032 nga 40 miliardë dollarë vitin e kaluar, thuhet në analizën përkatëse.

Norma vjetore e rritjes së industrisë gjatë dhjetë viteve të ardhshme mund të rritet në 42%, e nxitur fillimisht nga risitë në arsim dhe më pas nga pajisjet e konkluzionit për modelet e mëdha gjuhësore, reklamat dhe shërbime të tjera.

Bota është gati të shohë një shpërthim zhvillimi në fushën e inteligjencës artificiale gjenetike gjatë dhjetë viteve të ardhshme, e cila premton të ndryshojë rrënjësisht mënyrën se si funksionon sektori i teknologjisë. Kërkesa për inteligjencën artificiale gjenetike është përshpejtuar që nga fillimi i ChatGPT në fund të vitit të kaluar, pasi teknologjia pritet të ndërhyjë në gjithçka, nga shërbimi ndaj klientit deri tek bankat./scantv/

Ju rekomandojmë