spot_imgspot_img

Rafuna: Fatkeqësisht të rinjtë tanë nuk janë të informuar për jetën që i pret në Perëndim (VIDEO)

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Lulzim Rafuna, tha se trendi i largimit të të rinjëve nga vendi po arrin përmasa shqetësuese. Sipas Rafunës të rinjtë që ia msyjnë Perëndimit nuk janë të informuar për kushte atje.

“Të gjithë janë në kërkim të një jete më të mirë, ose të një page më të mirë, fatkeqësisht të rinjtë tanë nuk janë të informuar mirë se çfarë jete i pret, nuk e kanë të qartë se pagën që e marrin a e kanë bruto apo neto, mos të lëshohem në atë se sa shpenzime kanë atje. Me shpenzimet që i kanë këtu del shumë më mirë në Kosovë sesa jashtë”, tha Rafuna.

Ai tutje tha se nuk janë të rralla rastet kur të rinjtë që emigrojnë vendosin të kthehen në Kosovë.

“Ne kemi raste kur të rinjtë janë kthyer dhe e kanë parë atë zhgënjimin domethënë, janë kthyer se jo më lehtë qenka me jetu në Kosovë sesa në Gjermani.  Për shembull, sepse kur e merr pagën, e paguan qeranë e banesës, tatimet, shpenzimet tjera, neto nuk i ka mbetur një pagë 400 ose 500 euro që as gjysmën e muajit nuk e ka kalu”, tha Rafuna.

Rafuna shtoi se institucionet e vendit duhet të hartojnë një strategji të qartë për t’ju qasur problemit të ikjes së të rinjeve.

“Na duhet një kampanjë shumë e mirë informuese, na duhet një strategji nga ana e qeverisë se si të trajtohet të rinjtë që të mos lejohet të dalin, duhet një reformë urgjente në arsim, që arsimi të lidhet me nevojat e tregut të punës dhe duhet një strategji se si të kthehen të rinjtë që kanë dalë atje”./klankosova/

Ju rekomandojmë