Reklama

Qendrat kryesore financiare të Europës: Ku është më mirë të bësh biznes?

SHBA ka pesë qendra financiare në top 10-shen globale ndërsa Europa tërhiqet vetëm në dy, por si renditen qytetet europiane mes tyre?

Në peizazhin me zhvillim të shpejtë të financave globale, qytetet europiane janë në konkurrencë të ashpër për t’u vendosur si qendra të fuqishme financiare – një etiketë tërheqëse që mund të sjellë me vete investime thelbësore nga pronarët e bizneseve dhe vëmendje të shtuar nga politikëbërësit.

Në një renditje të re nga Indeksi i Qendrave Financiare Globale (GFCI), shtatë qytete europiane përfshihen në 20 qendrat më të mira financiare në botë. Ndërsa SHBA dominon në fundin e sipërm të listës, me Nju Jorkun që zë vendin e parë, Londra vazhdon të kryesojë në Europë. Ajo është mbyllur paksa në Big Apple në krahasim me renditjen e vitit të kaluar dhe renditet e dyta globalisht, por është vetëm pak përpara Singaporit dhe Hong Kongut në vendin e tretë dhe të katërt respektivisht.

Gjeneva e Zvicrës është i vetmi qytet tjetër europian që i bashkohet kryeqytetit britanik në top 10. Duke rritur vlerësimin e saj me 29 pikë, Gjeneva ka tejkaluar rivalët e saj financiarë gjatë vitit të kaluar, sipas GFCI, duke u ngjitur nga vendi i 23-të në vendin e 10-të. Qyteti zviceran është vetëm pesë pikë prapa vendit të pestë, i zënë nga San Francisko. Analistët përmendin mjedisin rregullator të Zvicrës dhe nivelet e ulëta të korrupsionit si avantazhe të mëdha për fuqinë financiare të qyteteve të saj.

Frankfurt, shtëpia e Bankës Qendrore Europiane, ka rrëmbyer vendin e tretë të parë europian nga Parisi në raportin e fundit. I njohur si Qyteti i Euros, Frankfurt është gjithashtu shtëpia e bankës qendrore të Gjermanisë: Bundesbank. Qendra financiare gjermane u ngjit nga vendi i 17-të në të 14-tin globalisht në GFCI, ndërsa Parisi ra nga vendi i 14-të në të 15-tin. Megjithatë, vetëm një pikë vlerësimi i ndan ata. Frankfurt është gjithashtu në mesin e 15 qyteteve që pjesëmarrësit në anketë presin të fitojnë në rëndësi. Qytetet europiane që përfundojnë në top 20 janë Luksemburgu (16), Zyrihu (18) dhe Amsterdami (19).

Qendrat më të mira financiare në Europë

  Flamuri –    Qendra –             Renditja globale – Vlerësimi –   Renditja (+/-)  – Vlerësimi (+/-)

Gjermania është kombi më i fortë europian kur bëhet fjalë për të parë renditjen sipas vendit. Pavarësisht se asnjëri prej tyre nuk përfshihet në top 10, Gjermania ka pesë qytete në listën e 50 më të mirëve në botë – më së shumti nga çdo vend europian. Përveç Frankfurtit, Berlini u ngjit nga vendi i 26-të në vendin e 23-të, ndërsa Mynihu nga vendi i 18-të në vendin e 26-të. Shtutgarti u ngjit pak nga vendi i 47-të në vendin e 46-të, ndërsa Hamburgu ra nga vendi i 43-të në vendin e 49-të. Zvicra është kombi europian me qytetet e radhës më të përfshira në top 50, me Luganon që renditet në vendin e 47-të. Mbretëria e Bashkuar ka dy me Edinburgun në vendin e 34-të.

Qytetet e tjera europiane që përfshihen në top 50 janë Dublini i Irlandës (i 25-ti), Stokholmi i Suedisë (i 40-ti), Oslo i Norvegjisë (i 42-ti), Milano i Italisë (i 45-ti), Madridi i Spanjës (i 48-ti) dhe Helsinki i Finlandës (i 50-ti). Rezultatet e tyre individuale janë grupuar ngushtë së bashku, duke sugjeruar ndryshime të mundshme në raportin e ardhshëm të GFCI.

Vlen të përmenden gjithashtu tre varësitë e kurorës britanike, të cilat secili zë një vend në 60 vendet e para. Jersey, Guernsey dhe Isle of Man renditen respektivisht në vendin e 52, 58 dhe 59. Ata nuk janë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar, por janë zotërime vetëqeverisëse të Kurorës Britanike. GFCI e kategorizon Europën në dy grupe: Europën Perëndimore, dhe Europën Lindore dhe Azinë Qendrore, duke treguar një ndarje të qartë midis lindjes dhe perëndimit. Deri në vendin e 60-të në listë, të gjitha qendrat më të mira financiare të Europës janë në grupin e Europës Perëndimore.

Astana e Kazakistanit renditet e 60-ta, duke mbajtur vendin më të lartë në grupimin e Europës Lindore dhe Azisë Qendrore. Praga është e radhës në vendin e 79-të dhe më pas Talini në vendin e 87-të. Larg Europës, SHBA-ja shënoi një pikë të lartë, me pesë qendra financiare në top 10, duke reflektuar fuqinë e ekonomisë amerikane. Qendrat kryesore kineze u shfaqën gjithashtu në top 20.

Qendra e Indeksit Global Financial Centers (Shtator 2023)

 Renditja –       Vlerësimi –  Renditja (+/-) – Vlerësimi (+/-)

Çfarë e bën një qendër të mirë financiare?

Sipas GFCI 34, reputacioni i një qyteti dhe mjedisi i biznesit kanë një korrelacion të rëndësishëm me konkurrencën e tij financiare. Raporti zbuloi se Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit dhe Indeksi i Lirisë Ekonomike të Botës demonstrojnë lidhjen: Vlerësimi i një qyteti si qendër financiare rritet në përputhje me rritjen e lirisë ekonomike dhe uljen e perceptimit të korrupsionit. Markimi i një qyteti është gjithashtu një faktor i rëndësishëm që ndikon në konkurrencën e qendrave financiare. Analistët thonë se një reputacion pozitiv i qytetit, i ndërtuar përmes faktorëve të tillë si siguria, stabiliteti, ofertat kulturore dhe cilësia e jetës, mund të tërheqë biznese, profesionistë dhe investitorë. /Scan tv/

Ju rekomandojmë