Reklama

Kush janë 10 tregjet më të mëdha të aksioneve në botë?

Bursat luajnë një rol kryesor në ekonominë globale, kështu që madhësia ka rëndësi. Mund të keni dëgjuar patjetër për bursa të ndryshme të pranishme në mbarë globin, megjithatë, shumë pak janë të njohur në biznesin global.

Tregjet e aksioneve luajnë një rol jetik në ekonominë botërore pasi i ndihmon kompanitë të rrisin kapitalin duke emetuar aksione, obligacione për investitorët për zgjerimin e biznesit, nevojat e kapitalit qarkullues, shpenzimet kapitale, etj.

Një hyrje e shkurtër mbi tregjet e aksioneve

Bursa e njohur gjithashtu si tregu i aksioneve është një organizatë që lejon një person ose kompani të blejë dhe shesë letra me vlerë. Letrat me vlerë mund të jenë aksione, obligacione të emetuara nga një kompani ose sovran, dhe instrumente të ndryshme financiare në një vend publik.

Bursat u japin anëtarësi agjentëve dhe anëtarëve të caktuar të aksioneve që veprojnë si ndërmjetës për blerjen dhe shitjen e letrave me vlerë. Bursa siguron përputhshmërinë e politikave të tregtisë së drejtë dhe pajtueshmërinë në lidhje me vetë aktivitetet e transaksionit. Bursat kanë indekse të ndryshëm të cilët veprojnë si barometër i shëndetit të ekonomisë.

Këto ditë pothuajse të gjitha bursat ekzistojnë si tregje elektronike. Çmimi i tregut i aksioneve bazë të kompanisë dhe mallrave të ndryshme si nafta, ari, bakri, varet nga situata e kërkesës dhe ofertës në treg pasi blerësit dhe shitësit vendosin porositë e tyre përkatëse për ekzekutim.

Historia e Bursës

Bursa më e vjetër dhe e parë u krijua më shumë se 400 vjet më parë në Evropë, Holandë. Aksionet holandeze të Indisë Lindore u përdorën për të tregtuar në bursë.

10 bursat më të mira në botë

Përgjegjësia kryesore e një burse është të sigurojë se ka likuiditet adekuat në treg. Sa më e madhe të jetë bursa, aq më mirë është për të gjithë palët e interesuara.

A jeni në dijeni se Koreja e Veriut, Afganistani dhe Kuba janë disa nga vendet e pakta që nuk kanë bursë?

Ka rreth 60 bursa kryesore në botë.

Ja një listë të 10 bursave më të mëdha në botë bazuar në të dhënat e kapitalizimit të tregut të ofruara nga Federata Botërore e Shkëmbimeve që nga viti 2022.

 1. Bursa e Nju Jorkut (NYSE)

NYSE është bursa më e madhe në botë e cila ndodhet në 11, Wall Street, New York City, SHBA. NYSE ka 2400 kompani të listuara, të cilat përfshijnë shumë kompani blu-chip si Walmart, Berkshire Hathaway Inc, J.P. Morgan Chase, etj.

NYSE është një nga bursat më të vjetra e cila u themelua në vitin 1792. Kapaciteti i tregut i të gjitha kompanive të listuara në NYSE është afërsisht 26.64 trilion dollarë që nga viti 2022.

Vëllimi mesatar ditor i tregtimit është diku nga 2 deri në 6 miliardë aksione. NYSE është e vetmja bursë në SHBA që ofron tregtim për tregtarët e rëndësishëm.

NYSE ofron tregtimin në instrumente të ndryshme financiare si fondet e tregtuara në këmbim (ETF), Aksionet, Obligacionet dhe disa opsione të tjera.

 1. NASDAQ

NASDAQ, që do të thotë Shoqata Kombëtare e Kuotimeve të Automatizuara të Tregtarëve të Letrave me Vlerë është bursa e dytë më e madhe në botë.

NASDAQ është i bazuar në 151 W, 42nd Street, New York City. NASDAQ u krijua në vitin 1971. Është tregu i parë i aksioneve i tregtuar elektronikisht në të gjithë botën me një kapital total tregu prej 23.46 trilion dollarë.

Më shumë se 3000 aksione janë të listuara në NASDAQ me një vlerë mesatare tregtare prej 1.26 trilion dollarë çdo muaj. Kompanitë e mëdha të teknologjisë me peshë të rëndë si Microsoft, Google, Facebook, Tesla, Amazon, Apple, janë të listuara në këtë bursë. Kompanitë e listuara në NASDAQ kontribuojnë me 9% të vlerës totale të tregut në botë.

Ekziston një fakt interesant në lidhje me bursën NASDAQ, të cilin do të habiteni kur të dini se ajo nuk ka asnjë kompani të listuar nga sektori i naftës dhe gazit ose sektori i shërbimeve, pasi bursa është më e prirur drejt sektorit të Teknologjisë, Kujdesit Shëndetësor dhe Shërbimeve të Konsumatorit.

 1. Bursa e Shangait (SSE)

Bursa e Shangait është bursa e tretë më e madhe në botë dhe bursa më e madhe në Azi, e vendosur në Shanghai, Kinë. Ajo u themelua në vitin 1866, por u shty në 1949 për shkak të revolucionit kinez dhe themelet e tij moderne u hodhën në 1990.

SSE ka më shumë se 1450 kompani të kufizuara publike të listuara në platformën e saj, kapitalizimi i kombinuar i tregut të të cilave është rreth 7.63 trilion dollarë.

SSE është pak më ndryshe kur krahasohet me homologët e tij si NYSE, NASDAQ ku rregullatorët e tregut vendosin ndërprerës për të frenuar paqëndrueshmërinë e çmimeve. Sa herë që ka lajme të pafavorshme ose pasiguri, qeveria kineze ka të drejtë të ndalojë tregtimin gjatë ditës.

 1. Euronext

Euronext, që konsiderohet si bursa më e mirë në Evropë, është bursa e katërt më e madhe në botë, e cila ndodhet në Amsterdam, Holandë.

Euronext ka më shumë se 1300 kompani të listuara në platformën e saj me një kapitalizim total tregu prej më shumë se 7.33 trilion dollarë.

Indekset e tij standarde janë AEX-INDEX, PSI-20 dhe CAC 40. Vëllimi mesatar total mujor është afërsisht 174 miliardë dollarë.

 1. Bursa e Tokios (TSE)

Bursa e Tokios e cila njihet edhe si Tosho është bursa e pestë më e madhe në botë e vendosur në Tokio, Japoni. TSE u krijua në 1878.

TSE ka më shumë se 3500 kompani të listuara, kapitalizimi kumulativ i tregut i të cilave është më shumë se 6,795 trilion dollarë. Nikkei 225, është indeksi standard që përbën 225 konglomerate biznesi japonez si Honda, Toyota, Suzuki, Sony, Mitsubishi dhe shumë të tjerë.

Do të habiteni kur të dini se TSE ka pezulluar plotësisht veprimtarinë e saj për 4 vjet pas Luftës së Dytë Botërore. Bursa e Tokios lejon anëtarët të tregtojnë me Derivate, Aksione Globale, Obligacione, etj.

Bursa e Tokios ka më shumë se 1000 punonjës në listën e pagave të saj dhe është më e njohur për ofrimin e pajtueshmërisë tregtare dhe mbikëqyrjen e tregut.

 1. Bursa e Hong Kongut (HKSE)

Bursa e Hong Kongut, e themeluar në vitin 1891, renditet e gjashta në listën e bursave më të mëdha në botë.

Indeksi i standardit HKSE është Indeksi Hang Seng. Janë 1200 letra me vlerë totale të borxhit dhe më shumë se 2300 kompani të listuara në HKSE, nga të cilat rreth 50% e tyre janë nga Kina kontinentale.

Kapitalizimi total i tregut i të gjitha aksioneve të HKSE të listuara është më shumë se 6.13 trilion dollarë. HKSE gjeneron një vëllim tregtimi prej më shumë se 1 milion kontrata derivative në ditë me kontratat e së ardhmes HSCEI.

Në vitin 2017, HKSE kaloi nga procesi i tregtimit fizik në tregtimin elektronik. Shumë konglomerate të mëdha biznesi si HSBC Holdings, AIA, Tencent Holdings, China Mobile, janë të listuara në HKSE.

 1. Bursa e Shenzhenit

Bursa e Shenzhen ndodhet në Shenzhen, e cila njihet gjerësisht si Silicon Valley e Kinës. Shenzhen është bursa e dytë në Kinë së bashku me bursën e Shangait e cila u krijua më 1 dhjetor 1990.

Shenzhen është bursa e shtatë më e madhe në botë. Shenzhen ka më shumë se 1400 kompani të listuara në platformën e saj me një vlerë totale të kapitalizimit të tregut prej rreth 5.74 trilion dollarë.

Shumica e kompanive të listuara në këtë bursë janë të vendosura në Kinë dhe të gjitha aksionet e tregtimit janë në monedhën juan. Meqenëse shumica e kompanive të listuara janë me bazë në Kinë, qeveria kineze ka të gjithë autoritetin për të ndaluar tregtimin për ditën nëse ka ndonjë lajm ose ngjarje të pafavorshme që ndikon në stoqet. Kina ka dy grupe aksionesh në dispozicion për investitorët dhe tregtarët

 1. a) aksione A të cilat tregtohen në monedhën vendase juan
 2. b) aksionet B të cilat tregtohen në dollarë amerikanë për investitorët e huaj
 3. Bursa e Londrës (LSE)

Bursa e Londrës, e cila është një nga bursat më të vjetra në botë, zotërohet dhe administrohet nga Grupi i Bursave të Londrës. LSE, e cila u krijua në 1698, renditet e teta në listën e bursave më të mëdha në botë.

Janë rreth 3000 kompani të listuara në Bursën e Londrës me një kapitalizim tregu të kombinuar prej më shumë se 4.05 trilion dollarë.

LSE ishte bursa më e madhe në botë deri në fillimin e Luftës së Parë Botërore. Më vonë NYSE rrëzoi LSE për t’u bërë bursa më e madhe në botë pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore.

Shumë kompani të mëdha britanike si Barclays, British Petroleum, Vodafone, GlaxoSmithKline ndër të tjera janë të listuara në LSE.

 1. BSE (Bursa e Bombeit)

Bursa e Bombeit, bursa më e vjetër, e themeluar në 1875 në Azi është bursa e nëntë më e madhe në botë. BSE e vendosur në Mumbai ka më shumë se 5500 kompani të listuara në platformën e saj. Kapitalizimi total i tregut të BSE është më i madh se 3.96 trilion dollarë.

BSE është shtëpia e indeksit të standardit S&P BSE SENSEX, i cili është akronimi i indeksit të ndjeshëm. Sensex përbëhet nga 30 aksione që përfaqësojnë sektorë të ndryshëm të ekonomisë.

Shumë kompani të tipit blu si Reliance Industries, Tata Consultancy Services, Infosys, HDFC Bank, ICICI Bank, çeliku Tata janë përbërës të indeksit BSE SENSEX.

 1. Bursa Kombëtare (NSE)

Bursa Kombëtare e Aksioneve është bursa më e madhe në botë e derivateve në vitin 2021 sipas numrit të kontratave të tregtuara sipas Shoqatës së Industrisë së Futures (FIA), një organ tregtar i derivateve.

Mumbai NSE me seli është themeluar në vitin 1992 si shkëmbimi i parë elektronik i dematerializuar në Indi. NSE ka një kapitalizim total tregu prej më shumë se 3.77 trilion dollarë. Është bursa e 10-të më e madhe në botë./scan/

Ju rekomandojmë